Bevlogen gespreksleider Ron Viergever van Alzheimer Trefpunt Midden Kennemerland, locatie Velserbroek ging op maandagavond 4 maart uitgebreid in gesprek met financieel specialist en erfrecht deskundige Ellen Joan Padt van ‘Testament en Erfrecht’ (TEE). Alle stoelen in de zaal waren bezet voor het onderwerp ‘Alzheimer en het nut van een levenstestament’.

Wie mag er namens u beslissingen nemen als u dat zelf niet meer kunt? Indien iemand wilsonkwaam is geworden en er vooraf géén levenstestament (uitgebreide volmacht) is opgesteld, dient de familie bij de kantonrechter bewindvoering en mentorschap aan te vragen. Bewind om de financiële en juridische zaken te kunnen regelen en mentorschap om medische beslissingen te mogen nemen. Door het tijdig opstellen van een levenstestament kunt u de gang naar de rechter voorkomen en bepaalt u helemaal zelf wie er namens u beslissingen mag nemen. Ook kunnen er in een levenstestament zorg-wilsverklaringen worden opgenomen, zoals bijv. een behandel verbod of een euthanasieverklaring.

Wist u dat u vanuit de wet géén recht heeft op euthanasie? Is er niets hierover vastgelegd in uw medisch dossier, dan gaat het ook zeker niet gebeuren. Kom daarom op tijd in actie en laat u in ieder geval informeren. Een levenstestament is een uitgebreide volmacht, een complexe notariële akte die al gauw tussen de 14 en 20 pagina’s beslaat.

Het opstellen ervan is altijd maatwerk. Iedereen heeft immers persoonlijke wensen en ook is iedere familiesituatie anders.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder of verwijzen u naar de juiste persoon voor antwoord op specifieke (medische) vragen over dit onderwerp.