Wet langdurige zorg (Wlz)

De Wet langdurige zorg (Wlz) kan er voor zorgen dat u gaat interen op uw spaargeld als u gebruik moet maken van langdurige zorg en dat uw vermogen naar de zorginstelling/overheid gaat in plaats van alvast naar uw kinderen. Maar, in een testament of levenstestament kunt u dit (zoveel mogelijk) voorkomen!

Eigen Bijdrage Wet langdurige zorg (Wlz)

Voorkom dat uw gaat interen op uw spaargeld

De “Wlz” bestaat sinds 1 januari 2015. Deze wet is voortgekomen uit de toenmalige Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). De Wlz biedt een veel beperktere dekking. Voor de langdurige zorg wordt een eigen bijdrage gerekend. De hoge bijdrage hiervan kan oplopen tot maximaal € 2.887 (cijfers 2024). De Wlz gaat voor deze eigen bijdrage uit van de hoogte van uw inkomen, maar neemt daarnaast óók een percentage van uw vermogen (Box 3). De bijtelling van dit percentage van uw vermogen bij uw maandelijks vaste inkomen zorgt voor een veel hoger inkomen dan u feitelijk heeft. Hierdoor komt de eigen bijdrage vaak hoger uit dan uw daadwerkelijke inkomen. Daarom kunt u gaan interen op uw eigen vermogen en dus bijvoorbeeld ook op de erfdelen/vorderingen die de kinderen hebben verkregen na het overlijden van hun eerste ouder. Bovendien heeft u dan al erfbelasting betaald! Een grote ergernis die u eenvoudig kunt voorkomen. De erfrecht deskundige van Testament en Erfrecht geeft u graag advies, zodat u niet onnodig veel eigen bijdrage betaalt.

Wet langdurige zorg - voorkom dat u gaat interen op uw spaargeld

Voorkom dat u gaat interen op uw spaargeld vanwege de Wet langdurige zorg

Om te voorkómen dat de kindsdelen (waarover u dus al erfbelasting heeft betaald) worden opgemaakt binnen de Wlz, kan in een testament een beschermingsclausule worden opgenomen. Er kan worden opgenomen dat de kindsdelen uit de nalatenschap van hun overleden ouder opeisbaar worden bij opname van de langstlevende partner in een verzorgingstehuis, waarop de Wlz van toepassing is. Hierdoor kunnen deze erfdelen niet langer worden meegenomen in de berekening van de eigen bijdrage voor de Wlz. Helaas kan er in het testament verder niets worden opgenomen om deze eigen bijdrage te verkleinen. Verdere mogelijkheden om belasting te besparen zijn wel mogelijk in het levenstestament. Door een slim samenspel van testament en levenstestament kan veel Wlz leed worden voorkomen.

Wilt u meer informatie over hoe u kunt besparen op de eigen bijdrage van de Wet langdurige zorg?

Laat u goed voorlichten over de Wet langdurige zorg en neem nu al maatregelen in uw levenstestament en regulier testament, waarmee u veel kunt besparen op de eigen bijdrage voor de Wlz. De erfrechtspecialisten van Testament en Erfrecht adviseren u graag over uw persoonlijke situatie. Bezoek voor meer informatie een van onze gratis en vrijblijvende presentaties.

Contact

Testament en Erfrecht B.V.
Antwoordnummer 1771
1950 VB in VELSEN-NOORD

085 - 4000 900

info@testamentenerfrecht.nl

Contact

Testament en Erfrecht B.V.
Antwoordnummer 1771
1950 VB in VELSEN-NOORD

KvK: 89274741

085 - 4000 900

info@testamentenerfrecht.nl

Presentaties

Informatiebijeenkomsten 'in begrijpelijke taal', die u kosteloos kunt bijwonen.

Partners

Wij werken graag samen met: